Vaccinatie konijn

Er zijn drie virusziekten waartegen je een konijn kunt inenten:

  • Myxomatose is een virus, dat o.a. door muggen wordt verspreid en waar onze tamme konijnen zeer vatbaar voor zijn. De eerste verschijnselen zijn gezwollen plekken in de snuit, voornamelijk rond de ogen. In korte tijd worden besmette konijnen blind en uiteindelijk sterven de meeste aan longontsteking die 8 dagen na infectie optreedt. Genezing is mogelijk, doch moeizaam.

  • Het RHD 1-virus (Rabbit Hemorrhagic Disease ) ook wel VHS 1 (Viraal Haemorrhagisch syndroom) genoemd, komt veel voor. Het is een heel besmettelijk virus, moeilijk uit te roeien en heeft praktisch altijd een dodelijk verloop. Het wordt op veel manieren overgebracht, o.a. door ongedierte, door andere huisdieren, het zit in water, in voedsel en bij hoge concentraties zweeft het in de lucht. Genezing is niet mogelijk.

  • RHD 2-virus. Vanaf begin december 2015 zijn er in Nederland veel konijnen (wilde en tamme) acuut gestorven. Het is gebleken dat er sprake is van een nieuwe variant van het RHD-virus, namelijk het RHD2-virus. Dit virus, dat zeer besmettelijk is, verspreidt zich door direct contact tussen konijnen maar ook indirect via urine, uitwerpselen, water, voedsel, kleding, handen en hokken. Stekende insecten kunnen ook een rol spelen in de verspreiding. Het virus kan tot ernstige ziekte en sterfte leiden bij konijnen, maar is niet gevaarlijk voor mensen of andere gezelschapsdieren zoals honden, katten, cavia’s en andere knaagdieren. Als een konijntje ziek wordt is er geen behandeling mogelijk. Het enige dat we kunnen doen is zorgen dat je konijn het virus niet kan krijgen door haar in te enten.

De enting die beschermt tegen Myxomatose en RHD-1 moet jaarlijks worden gegeven (vanaf een leeftijd van 5 weken). 

Daarnaast hebben we sinds kort een geregistreerd vaccin in Nederland tegen RHD-2.

Het geadviseerde entschema met dit vaccin is voor hobbykonijnen als volgt:

•           Bij konijnen tussen 30 dagen en 10 weken oud bij de eerste enting, dient 6 weken na de initiële enting een booster gegeven te worden. Hierna is iedere 6 maanden een enting noodzakelijk.

•           Bij konijnen ouder dan 10 weken bij de eerste enting hoeft geen booster gegeven te worden. Wel blijft iedere 6 maanden een enting noodzakelijk.

Deze enting is zodanig verpakt dat er 10 dieren op dezelfde dag gevaccineerd moeten worden. Dit is de reden dat we dit op vooraf geplande dagen doen.

Het bekende jaarlijkse vaccin tegen RHD1 en Myxomatose kan tegelijk gegeven worden met het vaccin tegen RHD2.

Afspraak maken?

Dierenartsenpraktijk Oost-Betuwe

0481-461627

Lingewal 2a, Bemmel / Loostraat 63, Huissen

Dierenartsenpraktijk Oost Betuwe Lingewal 2a 6681 LJ Bemmel tel: 0481 - 461627 info@dap-oost-betuwe.nl