Gingivitis stomatitis

Wat is het?

Het gingivitis-stomatitis complex is  een chronische tandvleesontsteking bij de kat. Het is een zeer pijnlijke en complexe aandoening. Het is een steeds terugkerende of chronisch aanwezige slijmvliesontsteking in de bek van de kat. De ontsteking bestaat uit gingivitis (tandvleesontsteking), stomatitis (ontsteking van het slijmvlies van de wang) en soms ook pharyngitis (ontsteking van het achterste slijmvlies in de bek bij de overgang van onderkaak naar bovenkaak).  Deze ontstekingen reageren vaak slecht tot niet op medicijnen.

De verschijnselen

Een kat kan zonder dat de eigenaar het merkt, jaren met ontstekingen in de bek rondlopen. Deze ontstekingen kunnen wel opgemerkt worden tijdens een bekinspectie bij de jaarlijkse gezondheidscontrole door de dierenarts. Wanneer de ontstekingen echter al ernstig uitgebreid zijn, kan het opvallen dat de kat uit de bek gaat stinken, gaat kwijlen, slechter eet of eenzijdig kauwt en geen hard voer meer wil eten. Ook kunnen de katten zich gaan terugtrekken, vermageren of het vervelend vinden als je aan de bek komt.

Voorkomen

Het gingivitis-stomatitis complex kan voorkomen op alle leeftijden. De problemen beginnen echter vaak al op vroege leeftijd maar de echte klachten worden vaak helaas pas op oudere leeftijd (tussen de 5 en 7 jaar) gezien. De Maine Coon, Siamees, Burmees en Oosterse Korthaar hebben vaker dan gemiddeld last van deze ziekte.

De mogelijke oorzaken

Bij gingivitis-stomatitis complex bij de kat spelen vaak meerdere factoren een rol:

• Gebitsproblemen: Tandplak en steen,afgebroken tanden en kiezen, resorptieve beschadigingen van de tanden en kiezen (FORL)

• Virussen: FIV (Kattenaids), FeLV (Kattenleukemie) en Niesziekte

• Systemische aandoeningen: Nierfalen en Suikerziekte

• Onvoldoende werkend afweersysteem

• Overgevoeligheid voor tandplak; begint op een leeftijd van 6 maanden

• Achtergebleven wortelresten na het trekken van kiezen of tanden

Helaas kan het ook voorkomen dat er ook geen oorzaak te vinden aan te wijzen is voor het ontstaan van het gingivitis-stomatitis complex.

Diagnostiek

Met behulp van bekinspectie wordt de diagnose gingivitis-stomatitis complex gesteld. Ook wordt met deze bekinspectie gekeken naar de mate van tandsteen en tandplak in de bek, eventuele afgebroken tanden en/of kiezen en resorptieve laesies in de tanden en kiezen. Vervolgens neemt de dierenarts bloed af om te testen op FIV en FeLV. Bij verdenking op een systemische aandoening zoals suikerziekte of nierfalen, zal er aanvullend bloedonderzoek worden uitgevoerd.

Behandeling

Samen met u stelt de dierenarts een behandelplan op. Er zal sowieso gestart worden met het toedienen van pijnstillers. Het gebruik van ontstekingsremmers zoals corticosteroïden is afgeraden.

Het verdere behandelplan is afhankelijk van de ernst en uitgebreidheid van de klachten. Indien er veel tandsteen aanwezig is, is een professionele gebitsreiniging, eventueel in combinatie met dentale röntgenfoto’s, de eerste stap in de behandeling.

Wanneer er ten gevolge van de ontsteking al losse tanden of kiezen zijn, zullen deze volledig worden verwijderd, vervolgens kan worden gestart met pijnstilling én is het van groot belang dat nieuwe tandplak- en tandsteenvorming wordt voorkomen.

Indien de professionele gebitsbehandeling niet heeft gewerkt en de ontstekingen in de bek terugkomen of wanneer er heftige ontstekingen zijn maar er geen tandsteen wordt gezien, is ons advies om alle kiezen te laten trekken. Het is een zeer rigoureuze beslissing maar wij zien vaak dat deze katten dezelfde dag alweer zachtvoer gaan eten en binnen enkele dagen alweer hun brokjes eten. Bovendien hebben deze dieren continu pijn door de heftige ontstekingen in hun bek. Na het trekken van alle kiezen verdwijnt de ontsteking en zijn de dieren veel vrolijker en levendiger.

Indien de problemen toch aanwezig blijven na het trekken van de kiezen, kan aanvullend (in geval van verdenking van een voedselallergie) gestart worden met een speciaal soort voeding. Door deze voeding kan de ontsteking worden geremd.  Een andere beslissing kan zijn om bij onvoldoende verbetering vervolgens ook de hoektanden en snijtanden te trekken.

Wat zijn de vooruitzichten voor mijn kat?

De prognose is afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de aandoening. In veel gevallen zullen de ontstekingen in de bek niet verdwijnen na een professionele gebitsbehandeling en zal er uiteindelijk toch overgegaan worden op het trekken van de kiezen en soms ook hoektanden en snijtanden. Een groot deel van de katten knapt hier zeer goed van op en zal weer brokjes gaan eten, ondanks dat ze geen kiezen meer hebben. Een klein percentage van de katten zal toch onvoldoende reageren op totale extractie van alle tanden en kiezen. Dit zijn vaak de katten waarbij een virus de onderliggende oorzaak is. Er kan dan gestart worden met medicatie die het afweersysteem stimuleert

Afspraak maken?

Dierenartsenpraktijk Oost-Betuwe

0481-461627

Lingewal 2a, Bemmel / Loostraat 63, Huissen

Dierenartsenpraktijk Oost Betuwe Lingewal 2a 6681 LJ Bemmel tel: 0481 - 461627 info@dap-oost-betuwe.nl