(Vuurwerk)angst bij de hond en de kat

De jaarwisseling wordt in Nederland traditioneel gevierd met oliebollen en vuurwerk. Van het vuurwerk hebben helaas veel (huis) dieren last.

  • Telizen Om uw hond of kat te ondersteunen kunnen we Telizen geven om kalm en ontspannen te blijven. Telizen is een smakelijk, natuurlijk voedingssupplement op basis van groene thee-extract dat zowel aan honden als aan katten gegeven kan worden. Het is één van de veiligste middelen tegen vuurwerkangst, daarom heeft dit middel onze voorkeur boven middelen op de dag zelf. Om de beste werking te garanderen is het belangrijk om 1-2 maanden voorafgaand aan 31 december te beginnen met Telizen.
  • ZylkeneDeze tablet is een soortgelijk voedingssupplement dat ook voor kortstondig gebruik (2-7 dagen voor de abnormale gebeurtenis) ingezet kan worden. Omdat het vaak al vroeg in december flink kan knallen zal het wat minder goed werken dan Telizen gedurende 1-2 maanden.
  • Adaptil en FeliwayDeze producten bevatten natuurlijke honden/kattenferomonen, deze hebben een geruststellende werking op het dier. Het is verkrijgbaar in verdampers, spray of halsbanden en kan uw dier ondersteunen tijdens de decembermaand.
  • Alprazolam Voor honden die heel erg in paniek raken kunnen we Alprazolam voorschrijven  op Oudjaarsdag. Dit middel is angstwerend en weinig sufmakend. De hond wordt minder gevoelig voor geluidsprikkels.

We hoeven uw huisdier niet te zien voordat u Alprazolam gaat toedienen maar als u als eigenaar twijfelt aan de gezondheid van uw dier dan is het aan te raden om hem of haar eerst na te laten kijken. De toediening van dit middel is geheel op eigen risico!  Wanneer u de medicatie heeft gegeven mag u het dier niet alleen laten.

Alprazolam mag tot 4 x daags gegeven worden en uiterlijk 1 uur voor het vuurwerk begint. Bij heel angstige dieren mag je op 30 december al starten en doorgaan tot en met 1 januari.

Niet iedere hond reageert hetzelfde op een dosering dus pas je dosering en het aantal toedieningen aan als hij of zij er heftig op reageert.

Extra tips:

Minimaal 1 week voor het vuurwerk:

 Zorg ervoor dat uw dier gechipt en geregistreerd is, mocht uw dier ontsnappen tijdens de jaarwisseling dan is de kans groter dat hij teruggevonden wordt.

 Bij gebruik van Feliway, plug de verdamper in het stopcontact in de ruimte waar uw dier het meest verblijft.

Op oudejaarsdag:

Houdt uw kat binnen en zorg voor 1 of meerdere kattenbakken.

Laat uw huisdier met rust als hij zich onder het bed, op zolder, in de kast of waar dan ook verstopt. Hier voelt uw huisdier zich blijkbaar veiliger. Sluit in deze ruimte de gordijnen en laat dan ook een lamp en een radio aan.

 Straf uw huisdier niet maar negeer het angstgedrag. Niets is menselijker dan uw huisdier te troosten en aan te halen als het bang is. Maar met deze positieve aandacht zal u het angstige gedrag alleen maar belonen en dan wordt het alleen maar erger.

 Tijdens het uitbarsten van het vuurwerk houdt uw huisdier binnen, sluit de gordijnen en zet een radio of TV aan.

Laat uw dier nooit alleen thuis!

Na het vuurwerk:

 Laat de Feliway of Adaptil verdamper nog minimaal 1 week in het stopcontact zitten.

 Houdt uw kat voor de zekerheid nog een dag binnen.

Denkspelletjes:

Naast een bak met voer, een lekkere mand of een schone kattenbak vinden katten het ook leuk om mentaal uitgedaagd te worden.  Door te moeten zoeken naar oplossingen wordt de geestelijke gezondheid van de kat gestimuleerd. Bij katten neemt, net als bij mensen, het leervermogen en het geheugen af naar mate ze ouder worden. Deze denkspelletjes zijn niet alleen goed tegen veroudering maar ze versterken ook de band tussen de  kat en zijn baas. Even een vergelijking: van een uur mentale stimulatie is een kat eerder moe dan na een uur rondrennen.

Een denkspelletje hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Je kunt bijvoorbeeld in plaats van brokjes geven uit een voerbak de brokjes verstoppen op verschillende plekken in de kamer. De  kat moet nu actief op zoek gaan naar zijn brokjes in plaats van op de automatische piloot zijn bak leeg te eten. Tijdens het verstoppen laat je de kat buiten de kamer wachten. Verstop de brokjes in het begin niet te moeilijk, wanneer uw kat de brokjes sneller vind kunt u ze op moeilijkere plekken verstoppen.

Een lege frisdrankfles kan ook een mooie uitdaging vormen. Stop de brokjes in de fles en leg deze op de grond, uw  kat moet nu gaan bekijken hoe hij de brokjes uit de fles kan krijgen. Voor meer inspiratie zie: www.hersenwerkvoorkatten.nl

Naast deze spelletjes die u zelf kunt maken zijn er ook kant-en-klare spellen te koop. Wij verkopen voerbakken, voor katten,  die ook ingezet kunnen worden als voerspelletje.

Het voordeel van deze denkspelletjes is dat uw kat echt na moet denken en dus heel geconcentreerd bezig is. Hierdoor heeft hij weinig aandacht voor zijn omgeving. Deze spelletjes zijn dus uitermate geschikt om te doen tijdens Oud en Nieuw wanneer u de aandacht van uw  kat van het vuurwerk wilt afleiden.

Afspraak maken?

Dierenartsenpraktijk Oost-Betuwe

0481-461627

Lingewal 2a, Bemmel / Loostraat 63, Huissen

Dierenartsenpraktijk Oost Betuwe Lingewal 2a 6681 LJ Bemmel tel: 0481 - 461627 info@dap-oost-betuwe.nl