Voortplanting van de cavia

Bronnen: 
Boek: The really useful guinea pig guide, Myra Mahoney
Informatie van Stichting Cavia, Westerveld

Dracht

Een zeugje laat zich door een beertje iedere 16 dagen, voor een periode van 12 uur dekken.Een zeugje moet minimaal 6 maanden oud zijn voor haar eerste nestje. Nooit een zeugje haar eerste nestje laten krijgen na haar eerste levensjaar. De bekkenbotjes zijn dan vergroeid / verhard wat een zeer moeilijke / pijnlijke bevalling veroorzaakt. 
Laat het volwassen beertje niet bij het zwangere zeugje. Hij zal haar direct na de bevalling weer dekken. Voor het zeugje is de belasting van zwanger zijn en zogen (te) zwaar. De duur van de zwangerschap is 68 tot 70 dagen. 
Tijdens deze dagen het zeugje goed voedzaam voer geven. Rond de 42e dag van de zwangerschap is het mogelijk de biggetjes te zien bewegen en voelen. In de laatste maand van de zwangerschap het zeugje niet onnodig oppakken.

Geboorte

Een zeugje krijgt meestal tussen de 1 tot 6 biggetjes. 
Ze bevallen meestal als je er niet bij bent. De biggetjes zijn na de geboorte helemaal af: oogjes open en kunnen al goed lopen. Ze kunnen zelfstandig eten vanaf dag 1. Het zeugje voedt de biggetjes tot 3 weken na de bevalling.

Sexen

3 Weken na de bevalling en bij een gewicht van 300 gram moeten de jonge beertjes gescheiden worden van hun moeder en zusjes. Vanaf deze tijd zijn ze vruchtbaar. Let op: wanneer ze na 3 weken minder dan 250 gram wegen, laat ze dan nog een weekje extra bij moeder. De jonge beertjes kunnen eventueel bij de vader gehuisvest worden.

Weesjes

Wanneer het zeugje is overleden of niet in staat is de biggetjes te voeden, zullen de biggetjes met de hand gevoed moeten worden. Gebruik voor het voeren Nutrilon kant en klaar babymelk nummer 3 of 4, hier zijn vezels aan toegevoegd (verkrijgbaar in supermarkt). Dit kan tevens vermengd worden met Critical Care. De biggetjes vinden deze dwangvoeding erg lekker wat het dwangvoeren niet tot iets stressvols maakt. Biggetjes kunnen de eerste 2 a 3 dagen hun urine en ontlasting niet zelf op gang brengen, ze moeten daarmee geholpen worden. Gebruik hiervoor een wattenstaafje en stimuleer hiermee de genitalien na iedere maaltijd. Zet een weesbiggetje bij een ander zeugje (wanneer moeder is overleden). Zij zal het biggetje warmhouden en als rolmodel dienen.

Afspraak maken?

Dierenartsenpraktijk Oost-Betuwe

0481-461627

Lingewal 2a, Bemmel / Loostraat 63, Huissen

Dierenartsenpraktijk Oost Betuwe Lingewal 2a 6681 LJ Bemmel tel: 0481 - 461627 info@dap-oost-betuwe.nl